top of page

eerste plaatwerk

Een hele tijd weinig aan de Volvo gedaan. Af en toe tussendoor de bodem aan de binnenzijde verder kaal gemaakt.De afgelopen periode veel aandacht besteed aan onze moeder, die intussen, na het overlijden van mijn vader, verhuisd is.

Bij de bestuurder en bij de bijrijdersplaats moet een stuk vloerplaat en (al voorzien) de dwarskokerbalkjes worden vervangen. De rest van de bodem valt reuze mee.

Twee plekjes in de achterste voetenboeken staan op de nominatie om er uitgeslepen en vervangen te worden. Bij een las-constructiebedrijf zincor 1mm plaat aangeschaft.

Op het internet op zoek gegaan naar een CO2 las apparaat. Uit eindelijk bij HBM terecht gekomen. Na een bezoek in Moordrecht (ā€œde Actionā€ voor mannen), thuis op het gemak het lasapparaat leren kennen. Een fijn apparaat. Het laat zich goed instellen en last stabiel. Een gouden greep was de automatische dimmende laskap.

De 40 euro meer dan waard. In eerste instantie gebruik gemaakt van wegwerpflesjes CO2 menggas. Al snel in de gaten dat dat aardig in de papieren ging lopen. Lokaal bij een technische handelsmaatschappij een ruilfles van 25 ltr aangeschaft. De eerste aanschaf is even slikken, maar dit loont zeker ten opzichte van de wegwerpflesjes.

Voor het lassen de eerste ā€˜tricks and tipsā€™ opgedaan via Youtube. Veel geduld, goede voorbereiding en veel slijpen. In het begin goed op een goede doorlassing gelet. Instellen van het lasapparaat doet heel veel. Het lassen met een vooropening (maximaal circa 1mm met een lasdraad van 0,6mm) geeft een mooi resultaat. En verderā€¦.heel veel geduld met voorbereiden, lassen en slijpen.

Voor me zelf als doel gesteld dat de lassen nadien niet terug te vinden zijn. Dus sowieso geen plaatje over plaatje, maar het plaatwerk er mooi tussen lassen en de las terug- en vlakslijpen. Een ander streven is om mogelijk plamuur niet dikker op te zetten als een dikte van een creditcard.

Voor het slijpen maak ik gebruik van een 125 afbraamschijf. Door de kopse kant te gebruiken heb je goede controle en wordt enkel de lasrups weggeslepen. Een pneumatisch vlak schuurder (50 mm schijf K120 roloc) werkt prima. (K120 werkt beter als K80 omdat de vlakschuurder minder kracht nodig heeft, vooral te merken bij het gebruik van een ā€˜lichte ā€™compressor) .

De vlakschuurder gebruik ik enkel in de laste stap om de las mooi vlak te maken. Voor het wegschuren van de hele lasrups heeft de schuurschijf constant de neiging om over rups zich te plooien, waardoor deze ook het moedermateriaal wegschuurt. Voor de lastige kantje, randjes en hoekjes gebruik ik een Dremel.

Tevens besloten om de typische ā€˜halve maantjesā€™ in de ribbels van de bodemplaat dicht te lassen. Werkelijk geen idee waar deze voor dienen.

Recente berichten
    bottom of page